Verantwoord risico’s nemen

Wanneer je een eigen bedrijf start, komen de nodige risico’s om de hoek kijken. Wij vertellen je waar je aan moet denken en op moet letten.

Kosten dekken

Het krijgen van zekerheid begint bij het dekken van kosten. Maar hoe zorg je daarvoor? Je kan al veel kosten dekken door een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Mocht er dan onverhoopt schade worden gemaakt door een medewerker, hoef jij dit niet te betalen. Ook is het belangrijk om goede afspraken te maken met derde partijen. Wie is wanneer verantwoordelijk? Wanneer is een levering te laat en wat zijn de gevolgen? Wanneer je deze afspraken hebt gemaakt, in een contract of in de Algemene voorwaarden, dek je de kosten en kom je niet voor (financiële) verrassingen te staan.

Stabiel inkomen vergaren

Je loopt financieel en privé minder risico als je genoeg en een stabiel inkomen kan verzekeren. Maar hoe doe je dat? Als ondernemer is dat erg lastig: dat is nou eenmaal het risico van eigen ondernemer zijn. Toch kan je in de mindere perioden bijstand vragen tot maximaal 12 maanden of een starterskapitaal. Het grote verschil als ondernemer is echter wel dat dit in meeste gevallen een lening is die je later, wanneer je wel die grote opdracht hebt binnengesleept, moet terugbetalen. Uiteraard is het verstandig om regelmatig een bepaald bedrag opzij te zetten als zekerheid voor financieel mindere tijden.

Hoe dek ik mijn privéomgeving in bij schulden?

Bij het kiezen van een rechtsvorm maak je de keuze hoe je aansprakelijk bent voor schulden, en of je aansprakelijk bent in je privévermogen Denk er hierbij wel aan dat je partner ook aansprakelijk kan zijn voor de schulden uit je onderneming, bijvoorbeeld als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Wil je ervoor zorgen dat er voor je partner geen financiële gevolgen zijn van jouw bedrijfsvoering, kies dan een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid.

Hoe dek ik kosten bij schade door mij of derden?

Dat ligt aan de afspraken, maar de meeste kosten kan je ondervangen door een goede verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Wanneer je een contract hebt met derden, kan je hierin afspraken opnemen over wie aansprakelijk is voor eventuele schade.

Hoe verzeker ik dat ik voldoende inkomen krijg?

Er is geen verzekering die ervoor zorgt dat je als ondernemer voldoende inkomen hebt. Dit is het risico van ondernemen. Wel is er de arbeidsongeschiktheidsverzekering, waarmee je het risico van inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid beperkt.
Als je als ondernemer start of als je (tijdelijke) financiële problemen krijgt die het voortbestaan van je bedrijf bedreigen, kun je in bepaalde gevallen wel een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) en de gemeente bijstand vragen.

Wat doe ik als ik te weinig inkomsten heb de eerste maanden?

Je kunt dan bij de gemeente bijstand aanvragen, bijvoorbeeld in de vorm van een lening, een krediet of een aanvulling op je inkomen. Voorwaarden zijn dat je inkomen onder het bijstandsniveau ligt en je geen andere financiering kunt krijgen. Als je bijvoorbeeld al langere tijd een eigen bedrijf hebt en je hebt tijdelijk financiële problemen, dan kun je in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een periodieke uitkering voor maximaal 12 maanden. Dit is in principe een renteloze lening, die je inkomen aanvult tot het bijstandsniveau. Ook kun je als startende ondernemer op grond van de Bbz een starterskrediet aanvragen bij de sociale dienst van je gemeente, waarmee je kunt investeren in je onderneming.

Hoe ga ik met klachten van klanten om?

Stel goede algemene voorwaarden samen, waarbij de klant weet wat hij kan verwachten. Goede klantenservice is goed voor mond-tot-mondreclame, maar wanneer je duidelijke afspraken hebt en de klant daarmee is akkoord gegaan, heeft de klant zich hieraan te houden en kun je de klant hierop wijzen.

Hoe voorkom ik wanprestaties?

Maak duidelijke afspraken, bijvoorbeeld in een contract, over de verwachtingen van een geleverd product. Hier kan je de wederpartij op aanspreken. Dit geldt ook voor de verwachtingen die je schept bij jouw klanten! Wees daarom eerlijk in je communicatie en wijs ze op de algemene voorwaarden die je hebt geformuleerd.

Hoe voorkom ik wanbetalers?

Een goede betaaltool scheelt al veel risico’s en ook wanbetalers. Via iDeal meteen het bedrag ontvangen is aantrekkelijker dan facturen nabellen wanneer deze niet zijn betaald. Laat je goed adviseren door de bank wat voor jouw grootte en soort bedrijf raadzaam is. Heb je te maken met wanbetalers? Neem dan contact op met JuristLijn.

Hoe weet ik zeker dat ik aan alles gedacht heb?

Bekijk ons stappenplan voor beginnende bedrijven om te kijken of je alle (juridische) zaken hebt gedekt. Voor specifieke vragen kan je contact opnemen met één van onze juristen.