Eenmanszaak
Een eenmanszaak is de makkelijkste bedrijfsvorm om op te zetten. De leiding van de eenmanszaak ligt bij één persoon en er is maar één eigenaar, je kan dus gemakkelijk besluiten nemen. Daarnaast betaal je inkomstenbelasting uit de winst van je eenmanszaak en onder bepaalde voorwaarden kun je in aanmerking komen voor belastingvoordeel. Om een eenmanszaak op te richten hoef je deze alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
Waar je op moet letten:
Een eenmanszaak is gemakkelijk op te zetten, maar je mag maar één eenmanszaak op je naam hebben staan. Ook ben je privé aansprakelijk voor alle schulden, omdat een eenmanszaak geen eigen rechtspersoonlijkheid heeft. Daarnaast kan van belang zijn dat een eenmanszaak ophoudt te bestaan wanneer de eigenaar overlijdt.
Rechten en plichten
Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel kun je gelijk aan de slag! Echter, er zijn een aantal zaken die goed geregeld moeten zijn wanneer je start met een eigen bedrijf. Zo moet er belasting betaald worden over de gemaakte winst en gelden er voor bedrijven andere regels voor btw. Daarnaast zou je aanspraak kunnen maken op speciale aftrekposten bij inkomstenbelasting, speciaal voor ondernemers (bijv. zelfstandigenaftrek). Ook zal de belastingdienst eisen dat er een correcte administratie wordt bijgehouden. Tevens moet je als ondernemer zelf verzekeringen en pensioen regelen, deze worden niet meer automatisch geregeld door een werkgever.
Hoe begin ik een eenmanszaak?
Het oprichten van een eenmanszaak is vrij eenvoudig en in principe vormvrij. Door inschrijving in de Kamer van Koophandel is de oprichting voltooid.
Mag ik meerdere eenmanszaken beginnen?
Nee, je mag maar een eenmanszaak op je naam hebben staan. Dit komt omdat je als ondernemer van een eenmanszaak onlosmakelijk bent verbonden met je financiën aan de eenmanszaak. Je bent namelijk ook met je privévermogen aansprakelijk. Richt jij een tweede eenmanszaak op, dan is dit nadelig.