Rechtsvorm kiezen

Het eerste waar je aan moet denken bij het starten van je eigen bedrijf is voor welke bedrijfsvorm je wil kiezen. Iedere bedrijfsvorm heeft zijn eigen juridische kenmerken en je moet goed bedenken welke bedrijfsvorm het beste bij jou en je bedrijf past. Lees hier welke rechtsvormen er zijn.

Het verschil: rechtspersoonlijkheid

Je hebt twee soorten rechtsvormen: zonder en met rechtspersoonlijkheid. Met rechtspersoonlijkheid kunnen bedrijven volgens de wet een aparte zelfstandige eenheid vormen en dus zelfstandig bestaan naast jou als persoon. Het voordeel hiervan is ook dat het vermogen van het bedrijf afgescheiden wordt van je privévermogen en je dus in de meeste gevallen niet met je privévermogen aansprakelijk bent. Bekende rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn bijvoorbeeld een eenmanszaak, V.O.F. of maatschap. Met rechtspersoonlijkheid zijn bekende voorbeelden een NV of BV.

Welke rechtsvormen zijn er?

Bekende rechtsvormen zijn: eenmanszaak, vennootschap onder firma (V.O.F.), maatschap, besloten vennootschap (BV) en naamloze vennootschap (NV). Minder bekende of gebruikelijke rechtsvormen zijn: commanditaire vennootschap (cv), vereniging, coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij of stichting.

Welke rechtsvorm is perfect voor mij?

Er is geen perfecte rechtsvorm: dit ligt aan de verwachtingen en eisen van de ondernemer. Lees dus goed de voor- en nadelen van elke rechtsvorm en vraag advies bij een jurist.

Wat is het belangrijkste voor- en nadeel van een eenmanszaak?

De eenmanszaak is de meest toegankelijke bedrijfsvorm die er is met het minste gedoe. Echter ben je dan wel privé aansprakelijk voor schulden en kan het zijn dat een eenmanszaak ophoudt met bestaan wanneer de eigenaar overlijdt.

Wat is het belangrijkste voor- en nadeel van een V.O.F.?

Het voordeel is dat je verschillende belastingvoordelen hebt en het makkelijker is om een lening te krijgen. Ook legt elke partij een soortgelijk bedrag neer om te investeren, waardoor je meer kan bereiken. Echter ben je bij een V.O.F. ook privé aansprakelijk voor de schulden, als het niet uit het vermogen van de V.O.F. is te halen. Echter kan je goede afspraken maken over aansprakelijkheid in een vennootschapscontract. Ook kan het zijn dat de vennootschap ophoudt met bestaan als een van de vennoten overlijdt, maar ook dit kan uitgesloten worden.

Wat is het belangrijkste voor- en nadeel van een maatschap?

Een maatschap is soortgelijk aan een V.O.F.: je kan samenwerken met meerdere partijen. Ook hierbij ben je privé aansprakelijk, maar hoef je niet altijd aansprakelijk te zijn voor schulden van andere maten.

Wat is het belangrijkste voor- en nadeel van een BV?

Bij een BV is het voordeel dat je niet privé aansprakelijk bent en het niet ophoudt te bestaan als een aandeelhouder komt te overlijden. Een BV is namelijk relatief gemakkelijk over te dragen. Het nadeel is dat het door verschillende fiscale regels en veel wettelijke eisen het niet makkelijk is om een BV zomaar op te richten.

Wat is het belangrijkste voor- en nadeel van een NV?

De NV lijkt erg op de BV, maar de aandelen zijn vrij overdraagbaar op de beurs. Bij een BV moet je ze overdragen op naam via de notaris. Bij de NV heb je echter wel een verplicht startkapitaal nodig van €45.000,-, terwijl dit bij een BV maar €0,01 is.