Financieren

Voor niets gaat de zon op, dus voordat je een bedrijf begint en het winst oplevert dien je te investeren. Hoe kom je aan het benodigde startkrediet en welke regels zijn daaraan verbonden?

Starterskapitaal

Hoe begin je? Je hebt vier keuzes als het op een starterskapitaal aan komt:

  • Eigen vermogen:

Je hebt zelf een spaarpotje of mag geld nemen van je omgeving, zoals je ouders of andere familieleden. Let hierbij wel op: wanneer je bedrijf niet van de grond komt ben je het geld kwijt. Maak goede onderlinge afspraken over de lening!

  • Investeerders:

Je hebt zo’n goed idee, daar moeten wel investeerders voor zijn. Bedrijven hebben vaak een potje om te investeren in ideeën waar zij ook baat bij hebben. Echter is het, vooral in deze tijd met vele startups, moeilijk om een investeerder te vinden. Onderzoek eerst goed de mogelijkheden voordat je bedrijven met een half plan aanschrijft! Heb je bijvoorbeeld al je businessplan geschreven? Dit helpt je bij het krijgen van investeringen.

  • Crowdfunding:

Je ziet het steeds vaker: een online actie waar mensen enkele tot honderden euro’s kunnen investeren in een idee. Pas wanneer 100% is gehaald is het starterskapitaal binnen en kan je beginnen met je bedrijf. Echter zijn er wel wat voorwaarden en regels aan verbonden.

  • Starterskrediet op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen:

Je kan bijstand aanvragen wanneer je niet rond komt van de inkomen van je onderneming. Dit is een bijstand die maximaal 12 maanden duurt en die je op termijn, als het wat beter gaat met je onderneming, weer terug moet betalen.

Waar begin ik?

Waar begin ik?

Heb je al je businessplan geschreven? Daar denk je al na over de eerste stappen, waardoor je weet wat je plannen zijn en wat je daarvoor nodig hebt.

Hoeveel startkapitaal heb ik nodig?

Dit ligt aan je rechtsvorm en aan je soort bedrijf. Een NV moet een startkapitaal van €45.000 hebben, maar elke andere zaak kan je bij wijze van spreken beginnen met €1,-. Kijk welke bedragen je nodig hebt voor de eerste inkopen, je website en andere zaken. Dan kan je met een plan op pad.

Hoe kom ik aan het benodigde startkapitaal?

Er zijn verschillende soorten manieren. Zo kan je een crowdfunding-campagne starten, maar hier zijn wel regels aan verbonden. Je kan ook een investeerder zoeken of geld uit eigen omgeving halen.

Hoe maak ik financiële afspraken?

Zet alles op schrift en schakel eventueel een deskundige in, zoals een fiscalist.