Eigen bedrijf starten

Als beginnend ondernemer komt er veel op je af. Hoe pak je het aan en welke zaken moet je registreren? Wij vertellen je met welke juridische zaken je rekening kan houden, zodat je niet voor verrassingen staat.

Lees meer informatie over rechtsvorm kiezen, verantwoord risico’s nemen, het stappenplan van een bedrijf opstarten, merk- en handelsnaam registreren, de contracten en welke rechten en plichten je hebt als ondernemer en werkgever. Heb je een specifieke vraag? Neem dan contact met ons op!

Modelovereenkomst vervangt VAR

Per 1 mei 2016 is de VAR vervangen door modelovereenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Wanneer je als ZZP’er voor een opdrachtgever gaat werken, moet er bepaald worden of er sprake is van een dienstverband. Als er geen sprake is van loondienst, hoeft de opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen. In veel gevallen zal duidelijk zijn dat er geen dienstverband is. In twijfelgevallen kunnen opdrachtgever en opdrachtnemer gebruikmaken van een modelovereenkomst. De modelovereenkomsten worden gepubliceerd door de Belastingdienst. Opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen ook hun eigen overeenkomst laten beoordelen door de Belastingdienst.

Waar moet ik beginnen? En wat moet ik niet vergeten?

Een goed begin is het halve werk. Daarom kan je in ons stappenplan voor beginnende ondernemers alle zaken vinden die je moet regelen: van je eerste idee tot je merk beschermen.

Met welke risico’s moet ik rekening houden?

Bij elke bedrijfsvorm zijn er verschillende risico’s, maar ook je privéleven speelt een rol als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd en je gaat scheiden. Contracten en merk-/handelsnamen kunnen ook een risico vormen, die je van tevoren wel kan indekken. Kortom: vele risico’s, die we allemaal op een rij hebben gezet voor je.

Welke rechtsvorm is het beste voor mijn onderneming?

BV, VOF, eenmanszaak: elke rechtsvorm heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Op de pagina ‘rechtsvorm kiezen’ geven we jou de juiste informatie en kan jij beslissen welke het beste aansluit op jouw situatie.

Hoe krijg ik de financiering rond?

Je kan bij de bank geld lenen, maar ook een crowdfunding-project starten of eigen vermogen investeren. Wat de regels daar precies van zijn, lees je op onze pagina over financiering.

Welke contracten heb ik allemaal nodig als (beginnend) ondernemer?

Dat gaat van een huurcontract, tot een SLA/leveringscontract met de leverancier, tot algemene voorwaarden. Alhoewel mondelinge overeenkomsten ook geldig zijn, raden we je aan om afspraken schriftelijk vast te leggen in contracten, zodat je altijd een document hebt met alle afspraken waar je op terug kan vallen en de tegenpartij op kan wijzen.

Hoe registreer ik mijn merk-/handelsnaam en hoe bescherm ik deze?

Je merknaam kan je registreren bij het Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE), maar als je een uitvinding, proces of product hebt die andere bedrijven niet over mogen nemen, moet je een octrooi aanvragen. Je hebt altijd auteursrecht: afbeeldingen en tekst die jij hebt gemaakt zijn beschermd en dienen door derden met juiste bronvermelding overgenomen te worden.

Welke rechten en plichten heb ik als eigen ondernemer?

Als eigen ondernemer moet je met een aantal zaken rekening houden. Je moet je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel en je moet nadenken over welke rechtsvorm je voor je bedrijf kiest. De rechtsvorm die je kiest is van belang voor je fiscale verplichtingen en voor de aansprakelijkheid. Ook moet je zorgen voor een correcte administratie en belastingaangifte. Denk daarnaast aan het opstellen van contracten en algemene voorwaarden en aan het afsluiten van verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering.